Ce inseamna intoleranta alimentara ?

Ce inseamna intoleranta alimentara ?

Share Button

Ce inseamna intoleranta alimentara ?‘’Sanatatea nu este pretuita pana cand nu apare boala. ‘’ ( Thomas Fuller )

Cateva cuvinte care exprima o realitate crunta . Trebuie sa fim mai responsabili in ceea ce priveste sanatatea noastra .

Tocmai din acest motiv a luat nastere proiectul webfarm.ro , o farmacie online creat special pentru  a facilita accesul pacientilor la o gama variata de produse farmaceutice de foarte buna calitate . Pentru mai multe informatii  va invit sa accesati  http://www.webfarm.ro/ .

Din cauza faptului ca foarte multe persoane se confrunta cu intoleranta alimentara insa nu cunosc gravitatea acestei probleme am decis sa scriu acest articol .

Intoleranta alimentara sau hipersensibilitatea non-alergica la alimente isi face simtita prezenta in momentul in care sistemul nostru digestiv nu este capabil sa produca o cantitate suficienta de enzime atat de necesara in procesul de digestie a anumitor alimente .

Reactia organismului poate sa apara oricand  in primele 48 de ore de la consumul alimentelor si se manifesta prin stari de greata si/sau voma , diaree , crampe stomacale , dureri de cap si arsuri stomacale.

Cel mai des intalnite forme de intoleranta alimentara sunt :

–    Intoleranta la alcool ;
–    Intoleranta la carbohidrati ;
–    Intoleranta la fructoza – este o afectiune genetica destul de rara ;
–    Intoleranta la gluten – o cauza a bolii Celiaca ;
–    Intoleranta la lactoza  – 1 din 10 persoane sufera de aceasta problema .

Intoleranta la lactoza este cea mai comuna forma de intoleranta alimentara  . Aproximativ  75% din populatia lumii se confrunta cu aceasta problema  . Aceasta afectiune se manifesta prin incapacitatea organismului nostru de a digera si absorbi lactoza . Spre intelesul tuturor , persoanele care sufera de acesasta afectiune vor avea difunctii gastro-intestinale in urma consumului de lapre si derivati ai acestuia .

Intoleranta la lactoza apare ca urmare a lipsei unei enzime , numita lactaza , din sistemul digestiv . Altfel spus , daca organismul nu este capabil sa produca cantitatea necesara de lactaza  nu va fi capabil sa absoarba lactoza . In mod normal , intoleranta la lactoza nu este o afectiune periculoasa dar simptomele pe care le provoaca sunt extrem de inconfortabile .

Cu alte cuvinte , o persoana care sufera de aceasta problema nu este capabila sa digere in proportie de 100% zaharul din lapte sau alte produse lactate , o astfel de situatie conduce la aparitia balonarii sau a diareei .

Studiile de specialitate au demonstrat ca 75% dintre pacientii care sufera de intoleranta la lactoza sufera in acelas timp si de intoleranta la fructoza .
Printre alimentele care au in compozitie lactoza se numara : laptele de origine animala ( fie el si fiert ) , produsele lactate ,  branza proaspata , iaurtul , mezelurile preambalate , sosurile , supele la plic , faina , produse de patiserie , prajituri , torturi , inghetata , ciocolata , ketchup , mustar , maioneza , margarina si indulcitorii .

Cu toate acestea , trebuie sa stiti ca persoanele care sufera de intoleranta la lactoza pot sa consume iaurt , unt si cascaval deoarece aceste alimente sunt sarace in lactoza . In cazul cascavalului , cu cat acesta este mai maturat cu atat contine mai putina lactoza .

Intoleranta la lactoza se poate intalni in diverse forme , de la cele mai usoare la unele extrem de severe . Totul depinde de cantitatea de lactoza continuta de alimentele pe care persoana le consuma si de rapiditatea cu care aceasta poate fi retinutata de organism .

Simptomele care ar trebui sa ne dea de gandit apar in primele doua ore de la consumul alimentelor care contin lactoza si se manifesta prin : balonare , crampe abdominale , diaree , greata , senzatie de voma , flatulenta si dureri stomacale .

Persoanele care se confrunta cu aceasta deficienta pot sa amelioreze simptomele prin reducerea sau chiar eliminarea produselor lactate din dieta zilnica . Insa , eliminarea produselor lactate din dieta zilnica poate crea serioase dezechilibre la nivelul organismului . Tocmai din acest motiv este necesar sa apelati la sfatul unui medic specialist inainte de a va schimba dieta .

Alte stiri actuale :

1. Ce să nu amesteci cu ce, la mesele de Sărbători
2. De ce ne balonam si care sunt alimentele pe care trebuie sa le evitam
3. Sănătos sau nociv? 5 „lucruri bune” care îţi pot face rău
4. Alimente care fac bine mamei (şi copilului) în timpul sarcinii
5. Te temi că bebeluşul tau ar putea suferi de alergii la unele alimente? Iată metoda de prevenire recomandată de specialişti
6. Ai deseori dureri de burtă şi alte necazuri digestive?

Be Sociable, Share!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *