Pentru o ferma de lapte, unul dintre cele mai importante dispozitive utilizate este, fara doar si poate, aparatul de muls vaci. Un aparat de muls vaci reprezinta acel instrument care ajuta fermierul sa economiseasca timp si bani si totodata se comporta foarte delicat cu ugerul animalului.
Vom vorbi in cele ce urmeaza despre care sunt pasii utilizati in prelucrarea laptelui.
In cele mai multe cazuri, procesul de prelucrare a laptelui incepe intr-o laptarie sau ferma de lapte. Ferma de lapte este un tip de ferma dedicat cresterii bovinelor in scopul folosirii acestora pentru producerea de lapte. Dupa ce laptele este colectat, acesta trece printr-un proces de curatare si separare, dupa care este imbogatit cu vitamine.
Odata imbogatit cu vitamine, laptele trebuie pasteurizat si omogenizat, procese prin care bacteriile sunt ucise, iar continutul de grasimi este redus. Odata ce aceste proceduri sunt finalizate, laptele este gata pentru a fi ambalat si vandut.[adsenseyu1]
In majoritatea fermelor de lapte, vacile sunt mulse de doua ori pe zi. Procesul de mulgere este realizat cu ajutorul echipamentelor de vid care transfera laptele in rezervoare frigorifice. Acest lapte este mai apoi colectat de catre camioane frigorifice care transfera laptele la o instalatie de prelucrare.
Inainte de transport, soferii trebuie sa verifice laptele din rezervoarele frigorifice pentru a fi asiguri ca acesta este potrivit pentru utilizare, un proces realizat in mod normal prin testarea temperaturii si a aromei. Atunci cand camionul ajunge la uzina de procesare, laptele este pompat din camion in rezervoare care pastreaza laptele gata pentru procesele de separare si curatare.
Curatarea este unul dintre pasii utilizati in prelucrarea laptelui care asigura faptul ca laptele va fi lipsit de bacterii si alte resturi. Laptele este pus in cuve mari care se invart in mod continuu. Rotirea face ca laptele sa se separe de resturi si bacterii. Dupa ce limpezirea este realizata, laptele este invartit din nou pentru a separa laptele usor de cel greu. Laptele greu poate fi utilizat mai apoi pentru unt, smantana sau lapte batut, in timp ce laptele usor este folosit adesea pentru realizarea laptelui de masa.
Urmatorul pas in procesul de prelucrare a laptelui este, de obicei, imbogatirea cu vitamine. De cele mai multe ori, vitaminele A si D sunt pompate in lapte in cantitati masurate cu grija. Odata ce vitaminele ajung in lapte, acesta este gata pentru procesul de pasteurizare. Pasteurizarea este inca un pas adaugat care ajuta la uciderea bacteriilor ramase in lapte. Pasteurizarea este, de obicei, realizata prin incalzirea laptelui in timp ce acesta trece prin tevi de otel.
[adsenseyu1]
Omogenizarea reprezinta si ea un pas important in procesul de prelucrare a laptelui. Aceasta elimina o parte din grasimea care mai ramane in lapte. Acest lucru este realizat prin utilizarea caldurii pentru a reduce particulele de grasime. Fara omogenizare, particulele de grasime s-ar separa in cele din urma de lapte si ar ajunge sa pluteasca in partea de sus.
Ultimul pas in procesul de prelucrare a laptelui este acela prin care laptele este pus in recipiente pentru a putea fi scos la vanzare. Pentru mai multe detalii legate de aparatele de muls vaci accesati http://proagricol.ro/aparat-de-muls/.