Centralele termice au devenit din ce in ce mai populare in Romania, cel putin in ultimii ani. Daca acum ceva vreme majoritatea blocurilor de locuinte erau racordate la aceeasi centrala termica, astazi, majoritatea proprietarilor de locuinte au centrale termice proprii, preferand sa aiba parte de caldura si apa calda oricand doresc fara a fi nevoiti sa plateasca foarte mult la factura care vine la sfarsitul lunii.
Vom vorbi in cele ce urmeaza despre cateva dintre cele mai utilizate tipuri de sisteme de incalzire.
Sistemele de incalzire pentru locuinte s-au dezvoltat foarte mult de la clasicul semineu incoace si, in timp ce progresele tehnologice si noile optiuni au facut incalzirea pentru locuinte mai eficienta ca oricand, suma de optiuni disponibile astazi poate face ca alegerea unei centrale termice sa para descurajanta.
Cu toate acestea, a sti mai multe despre diferitele centrale termice de pe piata, impreuna cu avantajele si dezavantajele fiecareia, ne va ajuta sa evaluam care dintre sisteme este mai potrivit pentru casa noastra si ne va face decizia mult mai usor de luat.[adsenseyu1]
Tipuri de sisteme de incalzire – Sobele
Sobele (nu vorbim de sobele noastre clasice, ci despre un fel de aeroterme de dimensiuni mai mari) reprezinta unul dintre cele mai comune sisteme de incalzire si functioneaza prin transimterea aerului cald printr-un sistem de conducte. Sobele sunt numite, de obicei, surse de incalzire cu aer fortat si pot functiona cu diferite tipuri de combustibili, insa gazele naturale, petrolul si energia electrica sunt cele mai obisnuite surse de energie disponibile in momentul de fata.
Sobele sunt mai eficiente din punct de vedere energetic mai mult ca oricand, insa costurile acestora variaza in functie de ratele de combustibil, pretul la electricitate si costurile de energie. Cu toate acestea, daca nu trebuie sa iti schimbi soba din cauza vechimii sau din cauza defectiunilor, ai posibilitatea sa chemi un profesionist pentru a-ti moderniza unitatea existenta pentru a fi mai eficienta din punct de vedere energetic.
Dintre avantajele acestui sistem de incalzire enumeram: sunt disponibile pe scara larga, sunt din ce in ce mai eficiente in ceea ce priveste energia, ajuta la racirea casei in lunile calduroase de vara, pot fi adaptate pentru a curata aerul din casa. Exista insa si dezavantaje. Dintre cele mai importante amintim faptul ca acestea necesita conducte si ca folosind gazele naturale ar putea exista pericolul scurgerii acestora.
[adsenseyu1]
Boilere si sisteme de incalzire radiante
Chiar daca uneori, diferiti indivizi aseamana boilerele cu sobele, cele doua sunt tipuri de sisteme termice sunt diferite. Boilerele incalzesc apa prin intermediul gazului natural, al energiei electrice sau al propanului, cu toate ca apa nu fierbe asa cum sugereaza denumirea (to boil = a fierbe).
Spre deosebire de aerul fortat al sistemului sobei despre care am vorbit mai devreme, cele mai multe boilere transmit caldura in casa prin intermediul unui sistem de incalzire radiant precum radiatorul traditional, radiatorul-platforma sau placile de aluminiu din podele, peretii sau plafoanele caselor.
Pentru mai multe detalii legate de centrale termice si alte sisteme de incalzire accesati www.epinvest.ro.